Czy jedzenie brokułów i kapusty może uchronić Cię przed rakiem płuc? Według badań opublikowanych w brytyjskim czasopiśmie medycznym Lancet z 29 października 2005 r., odpowiedź brzmi: tak.
Kapusta, brokuły – twoi sojusznicy w walce z rakiem
To nie pierwszy raz, kiedy zasugerowano, że warzywa kapustne mogą zapobiegać rakowi płuc, ale jest to jak dotąd badanie na największą skalę. Przeprowadzono wiele mniejszych badań obserwacyjnych, które wykazały możliwy związek między warzywami a profilaktyką raka płuc, ale uznano, że są one zbyt małe, aby mogły być ostateczne. W badaniu przeprowadzonym przez grupę naukowców z Genetic Epidemiology Group przy Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem w Lyonie we Francji porównano 2141 osób, u których zdiagnozowano raka płuc, z grupą zdrowych osób w Czechach, Rumunii, Rosji i na Węgrzech. , Polska i Słowacja. Wybrali kraje, w których spożycie warzyw takich jak kapusta, brokuły i brukselka jest tradycyjnie wysokie.
„Znaleźliśmy działanie ochronne przy co najmniej tygodniowym spożywaniu warzyw kapustnych” – czytamy w liście badawczym w „Lancecie”.
Naukowcy uważają, że korzystne działanie warzyw kapustnych wynika z wysokiej zawartości izotiocyjanianów, składników odżywczych, które wydają się mieć silne działanie przeciwnowotworowe. Są bardziej biodostępną formą glukozynolanów, które również wykazują działanie przeciwnowotworowe. Badania prowadzone w Lyonie idą o krok dalej.
Badania wykazały, że izotiocyjaniany neutralizują komórki rakowe poprzez hamowanie proliferacji komórek. Cykl normalnej komórki w organizmie przebiega od podziału komórki, przez specjalizację i ostatecznie, gdy komórka ulegnie uszkodzeniu lub przestanie wykonywać swoją pracę, do apoptozy – lub śmierci komórki. Problem z komórkami rakowymi polega na tym, że nie przechodzą one przez apoptozę. Z jakiegoś powodu ich mutacje czynią je odpornymi na przesłanie, że czas umrzeć. Izotiocyjaniany wydają się być katalizatorem wyzwalającym apoptozę. W eksperymentach laboratoryjnych wywołali apoptozę w wielu liniach komórkowych. Wydaje się również, że spowalniają proliferację wielu rodzajów komórek nowotworowych, w tym linii raka płuc.
Naukowcy z Lyonu odkryli, że istnieje również korelacja między genetyką a zapobiegawczym działaniem warzyw kapustnych. Istnieją dwa geny, które produkują enzym, który usuwa izotiocyjaniany z organizmu. Badanie Lyons skorelowało wyniki kwestionariusza dietetycznego z badaniami krwi w celu ustalenia, czy badani mieli nieaktywne lub aktywne formy tych genów. Odkryli, że u osób, które miały nieaktywną formę jednego z dwóch genów, ryzyko zachorowania na raka płuc było o 37% niższe. Osoby z nieaktywną formą drugiego miały o 33% niższe ryzyko zachorowania na raka płuc. U osób z nieaktywnymi obydwoma genami nastąpiło 72% zmniejszenie ryzyka raka płuc. U osób, które miały dwa aktywne typy genów, nie było żadnej różnicy w ryzyku.
Jak powiedział Paul Brennan, główny autor listu badawczego, „… to wskazuje, że warzywa kapustne mają specyficzny efekt ochronny przeciwko rakowi płuc”.
Jak zauważa Brennan, losowe próby mające na celu absolutne potwierdzenie wyników byłyby kosztowne i czasochłonne. W międzyczasie jednak włączenie do diety kapusty, jarmużu, brukselki, brokułów lub rzepy przynajmniej raz w tygodniu może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc.
Artykuły o zdrowiu i urodzie znajdziesz w serwisie https://www.beautie.pl/.