Imbir lekarski – przyprawowa roślina medyczna z rodziny imbirowatych

Należy wiedzieć, że imbir lekarski był już uprawiany i wykorzystywany w Chinach około 3 tysięcy lat temu. Za co go ceniono? Ceniono go za silne właściwości bakteriobójcze oraz polecano jako niezawodny afrodyzjak. Konfucjusz najsłynniejszy chiński filozof wspomina o tej przyprawie w swoich pismach.

Jak imbir lekarski wpływa na nasze zdrowie?

Również zapiski o imbirze możemy znaleźć u muzułmanów, a informacje te są zawarte w świętej dla nich księdze czyli „Koranie”. Świadczy to o tym, że roślina była znana w krajach muzułmańskich w VII wieku n. e. Natomiast w rejon Morza Śródziemnego ta przyprawa dotarła jednak kilkaset lat wcześniej. Wiele źródeł mówi o tym, że prawdopodobnie już w V wieku p. n.e. można było go zdobyć w portach starożytnego Egiptu. Z czym związana jest nazwa tej przyprawy? Należy wiedzieć, że nazwa imbiru jest związana z charakterystycznym wyglądem jego kłącza, które przypomina poroże jelenia.

W antycznej Grecji o tej roślinie mówiono „dzungebir”, co było tłumaczeniem sanskryckiego słowa „stringa-vera” oznaczającego „ciało jak róg”. Warto widzieć, że już tak na całość imbir zawojował Europę w okresie średniowiecza. A co możemy powiedzieć o występowaniu i uprawie imbiru? Jest to gatunek pochodzący z południowo-wschodniej Azji. Obecnie w stanie dzikim nie występuje. Uprawiany jest w krajach o klimacie podzwrotnikowym. I jakie jest jego zastosowanie? Należy wiedzieć, że surowcami leczniczymi są kłącze oraz wyizolowany z niego olejek, które pobudzają wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działają rozkurczowo, zmniejszają mdłości i wymioty. Natomiast kłącze zawiera olejek, żywicę, skrobię, cukry i kwasy organiczne.

Więcej wpisów dotyczących zdrowego odżywiania się znajdziesz w serwisie https://www.filet.pl/.

Zdrowe właściwości imbiru lekarskiego

Podnosi odporność, rozgrzewa organizm, a tym samym przyspiesza spalanie tłuszczu i działa przeciwzapalne przede wszystkim dzięki olejkowi eterycznemu. Warto dodać, że imbir jest znakomitą przyprawą cenioną za charakterystyczny zapach oraz ostry, piekący smak. Należy wiedzieć, że młode kłącze możemy spożywać jako warzywo, kandyzować lub konserwować.

Natomiast starsze, suszone, jest używane jako przyprawa do pieczonego mięsa, zup, biszkoptów, pierników, deserów czy piwa.