Co należy jeść kiedy tarczyca za wolno pracuje? – 5 produktów spożywczych

Warto zjadać odpowiednie produkty spożywcze, kiedy nasza tarczyca wytwarza za mało hormonów. Zachęćmy ją do lepszej pracy.

Jakie produkty jeść gdy nasza tarczyca pracuje zbyt powoli?

Na początek warto wspomnieć o tym, jakie produkty należałoby wykluczyć z naszego menu. Na pewno będą to produkty zawierające pszenicę, żyto oraz owies. Natomiast do naszego menu wprowadźmy takie oto produkty:

  1. Jajka – warto od nich zaczynać dzień – dobrze nam zrobią zwłaszcza jajka gotowane na miękko, ponieważ są lekkostrawne (nawet dwa co drugi dzień). Należy wiedzieć, że na długi zapewnią nam uczucie sytości i spowolnią przybieranie masy ciała. Znów te na twardo jedzmy same, bez kalorycznego majonezu. A jeżeli dodamy trochę wędzonego łososia wraz z jogurtem greckim, kawałkiem ogórka zielonego, pieprzem i szczypiorem, powstanie nam wtedy wykwintna przystawka.
  2. Wątróbka – odpowiednia będzie ta zarówno wieprzowa, cielęca i drobiowa. Warto ją spożywać 2 razy w tygodniu. Wpływa korzystnie na skład krwi, dzięki czemu nabierzemy energii, gdyż przy tej dolegliwości często bywamy zmęczeni. Warto wątróbkę usmażyć na łyżce klarowanego masła. Posypmy ją pieprzem i majerankiem.
  3. Morskie ryby – jedzmy łososia, makrelę i dorsza co najmniej 3 razy w tygodniu. Spożywanie tych ryb ograniczy bóle stawów, które towarzyszą niedoborom hormonów tarczycy, czyli jej niedoczynności. Dorsza i łososia możemy upiec na obiad z warzywami. Natomiast z makreli możemy przyrządzić pyszną pastę na kanapki.
  4. Zielona herbata – dobrze jest ją pić zamiast czarnej. Zmniejszy problemy z koncentracją, typowe dla niedoczynności tarczycy. Najlepiej pijmy 2 szklanki dziennie tej herbaty (rano i na kolację). Istotne jest jednak to, abyśmy nie zalewali jej wrzątkiem. 1 łyżeczkę suszu wsypmy do szklanki. Wodę zagotujmy, odczekajmy ponad 4 minuty czasu i dopiero wtedy zalejmy herbatę.
  5. Pestki dyni – należy wiedzieć, że z powodzeniem zastąpią nam ciasteczka. Poprawią nastrój. Chrupmy po łyżce pestek co drugi dzień. Posypujmy też nimi warzywne i owocowe sałatki, dodawajmy do owsianki.

Więcej wpisó dotyczących zdrowego odżywiania, przeczytasz w serwisie https://www.tygodnik24.pl/.