5 produktów bogatych w cynk, które warto włączyć do swojej diety

Minerały to rodzaj składników odżywczych, których nie może zabraknąć w naszej codziennej diecie, ponieważ mają one wiele korzyści dla zdrowia. Jednym z najważniejszych jest niewątpliwie cynk. Można go znaleźć w wielu produktach spożywczych, a wśród różnych właściwości warto podkreślić, że minerał ten pomaga wzmocnić układ odpornościowy człowieka.

Wątroba

Wątroba jest bardzo bogata w cynk, a około 100 g tej potrawy jest w stanie dostarczyć około 7 mg tego minerału. Problem z wątróbką polega na tym, że nie wszyscy ją lubią, mimo że jest pożywna dla organizmu.

Ser

Innym pokarmem, który dostarcza organizmowi najwięcej cynku, jest ser. Około 100 g sera dostarcza około 4 mg cynku. Dużym problemem związanym z serem jest to, że jest on dość wysokokaloryczny, dlatego musimy bardzo uważać z jego spożywaniem. Jeśli chodzi o różne odmiany sera, najlepiej wybierać te, które są mniej tłuste, np. ser świeży lub cheddar.

Małże

Skorupiaki, a szczególnie małże są wspaniałym źródłem cynku. Około 100 gramów małży dostarcza około 7 mg cynku. Dobre małże mogą więc pomóc w dostarczeniu organizmowi potrzebnej ilości cynku.

Orzechy i suszone owoce

Prawdą jest, że żywność pochodzenia zwierzęcego jest najbogatsza w cynk. Jednak orzechy również dostarczają organizmowi sporej ilości tego minerału. Migdały, orzechy nerkowca i orzechy laskowe doskonale nadają się do dostarczania cynku do organizmu. Pamiętaj, że orzechy i suszone owoce są bardzo pożywne i korzystne dla zdrowia, ale zawierają dużą ilość kalorii, dlatego przy ich spożywaniu zawsze zalecany jest umiar.

Ostrygi

Ostrygi można uznać za najważniejsze źródło cynku w organizmie. Uważa się, że na każde 100 mg ostryg przypada około 60 mg tego składnika mineralnego. Problem z ostrygami polega na ich wysokiej cenie oraz na tym, że nie są one produktem powszechnie spożywanym przez polskie rodziny. Najlepiej spożywać je na surowo, z kilkoma kroplami soku z cytryny na wierzchu.

Niektóre z właściwości cynku

  1. Wzmacnia układ odpornościowy.
  2. Pomaga utrzymać w czystości cały układ tętniczy.
  3. Zapobiega różnego rodzaju chorobom wywoływanym przez wirusy lub bakterie, takim jak grypa.
  4. Wzmacnia kondycję włosów i paznokci.
  5. Zapobiega zmęczeniu i brakowi energii.

W ostatnich latach w kilku badaniach wykazano, że regularne spożywanie cynku może pomóc w leczeniu różnych problemów związanych ze stresem. U osób cierpiących z powodu wysokiego poziomu stresu często dochodzi do znacznego osłabienia układu odpornościowego. Jedną z najbardziej oczywistych korzyści płynących z przyjmowania cynku jest wzmocnienie całego układu odpornościowego. Dlatego w celu poprawy stanu zdrowia zaleca się spożywanie pokarmów bogatych w cynk.

A tutaj możesz dowiedzieć się, jak walczyć z depresją.